Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Den nya lyxen är att må bra, upplev Nordic Space på Formex

Nordic Space var temanamnet på senaste Formex. Mässan i augusti har samma temanamn men det är trots det en stor skillnad. Då vändes blickarna utåt, nu står Space för det inre rummet.
– Inför varje mässa presenterar vi säsongens bärande tema när det gäller inredning och design, kompletterat med tre aktuella trender, berättar Christina Olsson, som är projektchef för Formex.

Trendanalysen är gjord av Formex i samarbete med Swedish Fashion Council, och höstens tema Nordic Space känns igen från den senaste mässan – Nordic Space.
– Då blickade vi utåt, nu står Space snarare för det inre rummet. En orolig omvärld får oss att söka trygghet, det är mysigt, koselig och hygge, säger Christina Olsson.

Temat för Formex augusti: Nordic Space

Så här beskriver Sofia-Li Molin,Creative Director och Head of Forecast på Swedish Fashion Council, hur Nordic Space gestaltar sig:

”Extrema volymer gör åter entré i våra hem. Det är mysigt mjukt, omslutande, frigjort och bekvämt. Det ’inre rummet’ har hög status; vi vill trivas, och den egna kroppen återspeglas i designen. I en tumultartad samtid söker vi trygga lösningar och kärnvärden.

Nya produkter och materialinnovationer ger oss möjlighet att möta slit-och-släng-kulturen. Att hitta en hållbar livsstil märks även i vardagsgörat: vi ägnar oss åt långsam matlagning, alternativa proteiner, sprouting och flexitarianism.

Färgpaletten är inspirerad av bar hud, lera, krispig mint och bäriga toner. Blanka hightech-material möter tidlösa naturmaterial av ull, trä, terrakotta och skinn.

Uttrycket är behagligt generöst och förkroppsligar den nya lyxen - att må bra.

Tre trender inom Nordic Space:
Body Comfort, som handlar om den mänskliga anatomin och voluminösa proportioner. *
Nyckelord: Hygge (att trivas och umgås), generositet, kroppslighet.

Raw Luxury, med ockult symbolik och hantverk från den högre skolan.
Nyckelord: Dramatik, mystik, sinnlighet.

Creativity, med designhybrider, där material kreativt mixas i produkter.
Nyckelord: Hightech, skaparkraft, expressionism.

Sofia-Li Molin från Swedish Fashion Council besvarar några frågor i koppling till hur trender hittas och hur de påverkas.

Hur arbetar du för att ta reda på hur vi kommer att vilja inreda om ett halvår eller ett år?
– Vi är ett stort team med brett globalt nätverk, det gäller att samla enormt mycket inspiration, resa och vara nyfiken på människor och industrin, läsa rapporter, artiklar och ta del av flöden på sociala medier. Det som kommer med erfarenhet är filtreringen, att veta vad som verkligen är intressant.

Hur påverkas vi av trender, och hur påverkar vi trenderna?
– På senare år är det supertydligt att vissa trender kommer från människors direkta behov och inte enbart som en ny, smart produkt en designavdelning väljer att lansera. Exempel är Clean-rörelsen: att engagera sig i varans ursprung, och Maker-rörelsen; med open source-lösningar för att exempel 3Dprinta design eller crowdfunding av designprojekt. Det är sällan en enskild person som påverkar trenden, men vi skapar tillsammans och gör allt oftare våra val redan innan vi går in i butiken. Utmaningen ligger i att infria de här önskningarna – det krävs skärpt koll på trender och bakomliggande beteenden.

Vad betyder trender för dig personligen?
– Eftersom jag får jobba med inspiration och se fascinerande produkter hela dagarna behöver jag inte konsumera så mycket, ha ha. Jag skulle lätt bli galen om jag kände habegär till allt jag gillar. Men visst uppdaterar jag min stil, och särskilt livsstil – hur jag shoppar, lagar mat eller tränar.


Formex äger rum 23-26 augusti 2017 på Stockholmsmässan.

För mer information besök www.formex.se eller kontakta:
Christina Olsson, projektchef Formex
+46 8 749 44 28, christina.olsson@stockholmsmassan.se,

Helena Nilsson, kommunikationschef Stockholmsmässan
+46 8 749 44 19, helena.nilsson@stockholmsmassan.se

Formex arrangeras av Stockholmsmässan och äger rum två gånger per år. Mässan är Nordens ledande mötesplats för nyheter, affärer, trender, kunskap och inspiration inom inredningsbranschen. Formex välkomnar 900 utställare, 23 000 fackbesökare och över 850 medierepresentanter.