Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Jurygruppernas vinnare har korats i årets idéträdgård och årets balkong

Nu har jurygrupperna sagt sitt och delat ut guld, silver och brons i tävlingarna årets idéträdgård och årets balkong. Detta var den första halvan av tävlingarna. Besökarna kan fortfarande rösta för att ta fram publikens pris. Detta görs på plats på Nordiska Trädgårdar som pågår på Stockholmsmässan fram till söndag 9 april. Även bästa monter på Nordiska Trädgårdar har utsetts.

ÅRETS BALKONG

Juryn bestod av:
Inger Ekrem, Riksförbundet Svensk Trädgård
Andreas Graveleij, Kniva Trädgård
Linda Hellqwist, Stockholmsmässans designavdelning

Guld
”Farbror Gröns balkong”
Farbror Grön
Kreatörer: Johannes Wätterbäck och Theres Lundén

Motivering: Balkongen utstrålar odlingsglädje, personlig närvaro och lekfullhet. Den stimulerar odlingsintresset och intentionen att uppvisa en odlares hela liv har uppfyllts. Här vill vi odla, här vill vi bada!

Silver
”Livsnjutarens balkong”
Kröns Trädgård
Kreatörer: Helena Krön, Eva Zetterlund och David Ljunggren

Brons
”Vintage på spirande balkong”
Årstidens Bästa & VillaSmedsbo
Kreatörer: Linda Hansson och Maria Andersson

ÅRETS IDÈTRÄDGÅRD

Juryn bestod av:
Mikael S Andersson, trädgårdsdesigner Tjörns Trädgårdar
Johan Arvidsson, Trädgårdsmästare Enköping
Erika Wallin, Blomsterfrämjandet

Guld
”Färgstarka öar och stilla vatten”
Hvilan Utbildning

Motivering: ”Den här trädgården gör oss glada tack vare sin färgprakt. Växtligheten skapar en fin inramning och planteringarna är mycket välkomponerade. Växtvalet är genomtänkt och växterna är i perfekt utvecklingsfas. Bron som slingrar sig över vattenytan lockar besökarnas nyfikenhet och bambuväggen skapar lummighet och trygghet.”

Silver
”Uppkoppling”
Stålhetta / Eva Larsson Design

Motivering: ”En trädgård som fångar oss med sina många fina detaljer. Smideskonstruktionerna är både funktionella och vackra. Vi befinner oss i gränslandet mellan trädgård och natur. Kombinationen av smide och växter ger ett trevligt intryck.”

Brons
”Vatten – själens spegel”
Olle Fernström, Garden Aquatica

Motivering: ”Skandinavisk enkelhet med vackert materialval. Den svarta vattenspegeln i kontrast med den trollska dimman tillsamman med det rofyllda porlandet ger ett lugn. Snart blir de Milleslika skulpturerna vackert ärggröna.”BÄSTA MONTER

Juryn bestod av:
Eva Kasselring, Projektledare, Blomquist & Co
Mikael Jansson, VD, Fairlink
Mikael Åstrand, Stockholmsmässans designavdelning

Vinnare
Hörby Bruk (C04:46)

Motivering: Med enkelhet och elegans möts vi av en färgklick som gör att vi stannar upp. Här ser vi en monter där produkterna tillåts synas på ett stilrent, kreativt och skandinaviskt sätt. Och vi förstår att generation skottkärra 2.0 kommit fram i ljuset.

Bilder på Årets balkonger samt Årets idéträdgårdar hittar du här.


För mer information, besök www.nordiskatradgardar.se eller kontakta:
Göran Ekberg, projektchef, goran.ekberg@stockholmsmassan.se, 08-749 43 06
Catarina Oscarsson, pressansvarig, catarina.oscarsson@stockholmsmassan,se 08-749 43 66