Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Patienter viktigare än IT på MYiHealth

Ger hälsovården nya spännande möjligheter för digitala startup-företag? Frågan är fel ställd, tycker grundarna av den nya internationella konferensen MYiHealth. Om de får bestämma så är den intressanta frågan istället: Hur kan den digitala utvecklingen förbättra livet för patienterna?

Virtuella vårdcentraler. Armband som rapporterar blodtrycksvärden direkt till din journal. Appar som låter dig möta doktorn hemma i soffan. Dagligen dyker det upp nya innovativa sätt att utnyttja digitalt stöd i hälsovården, ofta för att utnyttja begränsade resurser på ett smartare sätt.

– Den digitala revolutionen har inneburit fantastiska nya möjligheter för hälsovården. Men hittills har fokus legat för mycket på de tekniska plattformarna och att hitta användningsområden för dem inom vården. Vi vill vända på det här synsättet och sätta patienten i fokus. Det intressanta är inte den digitala tekniken i sig, utan hur den kan användas för att förbättra människors liv, säger Anders Ekblom som är styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset.

Anders Ekblom är en av initiativtagarna till MYiHealth, en internationell konferens inom området digital hälsa som kommer att hållas i Stockholm i mitten av september. Under de två dagarna kommer man att belysa gränssnittet mellan IT och hälsovård på olika sätt, hela tiden med ett tydligt patientperspektiv och med patientens bästa som den självklara utgångspunkten i diskussionerna.

– Några av de främsta talarna i världen inom det här området kommer att finnas med under MYiHealth. Ett exempel är Jamie Heywood som är grundare och vd för PatientsLikeMe, en amerikansk ingenjör som startade ett eget forskningsinstitut när hans lillebror fick muskelsjukdomen ALS. Ett annat exempel är Albert ”Skip” Rizzo från USC Institute for Creative Technologies som använder VR-teknik för att behandla patienter med posttraumatiska stressyndrom. Det blir också workshops där deltagarna kan diskutera med forskarna och med olika patientorganisationer, säger den andra initiativtagaren Uno Fors som är professor vid Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det finns ett stort internationellt intresse för de här frågorna, och Stockholm och Sverige ligger långt framme tack vare vår nära samverkan mellan forskare, offentlig sektor, näringsliv, studenter och investerare. Att samla de här olika grupperna till ett gemensamt möte med patienten i fokus kommer att ge utvecklingen en rejäl skjuts framåt, säger Uno Fors.

MYiHealth hålls den 20-21 september 2017 och arrangeras av Stockholmsmässan på uppdrag av de fyra grundarna: Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

För mer information besök www.myihealth.com eller kontakta:
Carola Skoog, projektledare, carola.skoog@stockholmsmassan.se, 070 – 789 41 42
Helena Nilsson, kommunikationschef, helena.nilsson@stockholmsmassan.se, 070 – 789 44 19